В аптеките вече има лист с чакащи за противогрипни ваксини

Първата партида вече е изчерпана

20.10.2020 | 20:26 Редактор: Искра Ангелова

Притеснени от Ковид-епидемията, хората усилено търсят противогрипни ваксини. Първата партида вече е изчерпана, а в много аптеки има лист с чакащи. Подобна е ситуацията и при личните лекари. 

При джипитата ваксините достигат по национална програма за профилактика на сезонния грип и са безплатни за хората над 65 години, но там също има дълги списъци с чакащи и недостиг, а ваксини ще бъдат поставени с приоритет на хората с хронични заболявания. 

До края на тази седмицата се очаква поредната партида ваксини да пристигне в аптеките и кабинети на личните лекари. Предвидени са 70 000 за свободния пазар, а 180 000 са за личните лекари. Оказва се обаче, че ваксините няма да стигнат за всички. 

"На няколко места бях, тук всеки ден минавам и сега пореден път пак да видя дали не са получили случайно. Особено ние - по-възрастните, които сме по-уязвими говорят, че при личните лекари щяло да има, но засега не е имало и те казват, че няма да има", сподели Неделина Петкова.

Валентина Москова е управител на столична аптека и разказва, че тази година търсенето е в пъти по-голямо, а количествата - крайно недостатъчни.

"Пациентите постоянно питат за ваксини, притеснени са, но трябва да предупредим, че ваксината не предпазва от Ковид-19. Тя помага да се преодолее по-леко грипното състояние, но не предпазва от Ковид", категорична е Москова.

А от Асоциацията на собствениците на аптеки смятат, че ситуацията е такава заради голямото количество заделени ваксини за персонала на лечебните заведения. Според тях това е логично, но води до недостиг в аптеките. 

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Луи Пастьор
преди 1 месец
Пълни глупости пишете, само 12 часа след като Николай Костов ясно даде да се разбере, че почти всеки, надяващ се на ваксина на свободна продажба, ще "*** супата". При личните лекари картината е подобна. Вчера служителка в аптека даде следния отговор: "И да получим няма да са повече от 2-3 бройки и вие смятате, че няма да ги заделя за свои хора ли?". Спрете с тъпотиите по тая тема и карайте напред. Пълен провал на тия омотници, които отговарят за здравето ни!!! Сигнализирай за неуместен коментар