С 5% по-високи пенсии от юли догодина, реши НОИ

От института подкрепят идеята да има допълнително социално подпомагане за най-нуждаещите се

20.10.2020 | 19:37 Редактор: Юлия Христова

С 5% по-високи пенсии от юли догодина. Това решия надзорният съвет на Националния осигурителен институт, като одобри проекта за размера на пенсиите през 2021. 

Донка Симеонова е на 86 години. Работила е дълги години като касиер. А сега пенсията ѝ е 300 лв.

Според нея  първо трябва да се помисли за възрастните хора с най-ниски пенсии.

След няколко различни идеи за това как да се осъвременят пенсиите в крайна сметка беше предложено догодина те да бъдат увеличени с еднакъв процент. А социалният министър Деница Сачева обясни, че през следващата година няма възможност пенсиите да бъдат преизчислени върху осигурителен доход за 2015 или 2019 година, защото държавата не разполага с такива средства.

Според част от работодателите рязкото увеличаване на минималната пенсия обезсмисля осигуряването върху реалните доходи. От НОИ подкрепят идеята на социалния министър да има допълнително социално подпомагане за най-нуждаещите се.

Синдикатите от своя страна настояват в бюджета за 2021 минималното обезщетение за безработица да бъде променено на нивото на минималната работна заплата. 

Социалният министър коментира, че майчинството през втората година няма да се променя, за да може родителите по-бързо да се върнат на работа, тъй като и без това у нас отсъствието за гледане на дете било най-дълго. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК