Внасяме лекари от чужбина

COVID в настъпление. Европа затяга мерките

18.10.2020 | 16:00 Редактор: Таня Харизанова

Тревожен ръст на случаите на Ковид в Европа, затягане на ограничителните мерки и седмица на антирекорди у нас - над 700 нови случая на денонощие в сряда, над 900 - в петък. 17 от 27 държави плюс Великобритания са в червената зона на новата европейска карта за ограничение на движението. Само три държави са предимно зелени - Норвегия, Финландия и Гърция. Само за 24 часа Франция в края на тази седмица регистрира над 30 хиляди заразени само за 24 часа. Близо 19 000 заразени с коронавирус за ден във Великобритания...

Адекватни ли са мерките, каква зима в условията на вируса предстои, възможни ли са критични ситуации и готови ли сме за тях? В студиото са доц. Андрей Чорбанов от БАН и адвокат Севдалина Димитрова, председател на Българската болнична асоциация.

Ще имаме прототип на българска ваксина. Друг е въпросът, че вече след като имаме прототипа в ръката си, ние трябва да решим какво да правим. И то, като казвам ние, не научният екип, който ще го разработи, а става дума, чисто административно, как ще се процедира нататък. Навсякъде, зад такъв тип реализации на ваксини, стои държавата, която, в асоциация с фирми, които се занимават с проучванията, се занимава с производството. Това каза за предаването „Брюксел 1“ доц. Андрей Чорбанов от БАН.

В момента, в който имаме прототипа, ние ще запитаме първо държавата, какво да направим. Ако тя не откликне, ще търсим частни структури, като например институт „Пастьор“, който ни финансира и който в никакъв случай не държи правата върху продукта. Това е изключително сериозна организация, която финансира научни проекти, без да ни ограничава. Правата държим ние, категоричен е доц. Андрей Чорбанов от БАН.

Може да имаме помещения, но нямаме инфекционисти. Тук сме ограничени, за съжаление, даже сме с 10 г. назад. Това каза за предаването „Брюксел 1“ адв. Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация.

Дори в момента да направим нещо, докато създадем тези кадри, които ни липсват, сме тотално загубени. Трябва да мислим за други варианти, вкл. за кадри от чужбина.

Българска болнична асоциация ще сезира министерството. Знам, че има програма на правителството за привличане на бесарабски българи, хора от общности, които са близки като манталитет и начин на живот до нашия, но не изключвам Азия. Това вече беше част от действителността в България през 2019 за всички останали сектори с изключение на здравеопазването.

Германия вече набира своите медицински сестри от Индия. След като германците дълги години дърпаха нашия персонал и вече не могат да се захранят, търсят други варианти в тази огромна на човешки ресурс държава. Мисля, че ще трябва да се подготвим за този етап, който ни предстои след 5-6 г.