Офталмологът д-р Александър Оскар бе отличен с приза "Лекар на годината"

Коронавирусът се оказа акцент при връчването на наградите

19.10.2020 | 20:50 Редактор: Ивет Арабова

В Националния исторически музей Българският лекарски съюз връчи традиционните награди "Лекар на годината 2020“. Те са най-високото отличие сред лекарското съсловие. Тази година церемонията започна с минута мълчание в памет на 15-те лекари, които загубиха битката с Ковид. Коронавирусът се оказа акцент при връчването на наградите, дори бе създадена специална категория. В нея бяха отличени ген.-майор Венцислав Мутафчийски, д-р Александър Симидчиев, д-р Дончо Дончев, д-р Сибила Маринова, д-р Диана Радкова и доц. д-р Ангел Кунчев. Към тях се присъединиха проф. Тодор Кантарджиев, Радка Аргирова, полк. Георги Попов и доц. Стефан Узунов. Бяха връчени и 4 колективни награди на медицински заведения за борбата с коронавируса. 

Лекар на годината е офталмологът д-р Александър Оскар. Той вижда чудото на живота през очите на децата, чието зрение лекува. От 17 години той е очен лекар и никога не се е и замислял да се откаже. Благодарение на д-р Оскар много деца виждат света със собствените си очи. Искра Симеонова се лута по лекари 4 години и половина, за да спаси зрението на дъщеря си. Когато среща д-р Оскар, е на ръба на отчаянието. 

Ковид-19 дава отражение и върху работата на д-р Оскар. "С всеки изминал ден все повече са с Ковид-19 - това рефлектира върху нас", обясни медикът.

Д-р Оскар признава, че е трудно да си лекар в България. Въпреки трудностите обаче д-р Александър Оскар ще продължи да изпълнява задълженията си. Не само защото медицината е дълг и призвание, но и заради усмивките на малките си пациенти. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК