Млада жена от Велико Търново търси работа, за да отглежда сама децата си

След пожар - от общината отвеждат децата в център за настаняване от семеен тип

17.10.2020 | 14:39 Редактор: Искра Ангелова

Млада жена от Велико Търново се обърна към нас за помощ. В началото на лятото в общинското жилище, в което живеела с трите си деца избухнал пожар, апартаментът изгорял, а децата са настанени в социална институция. Вече няколко месеца Яна Иванова работи с експерти, които ѝ търсят работа и квартира, за да може да отглежда сама децата си. 

32-годишната Яна живяла с 5-годишното си момиченце и двете си момчета – на 8 и 10 години в общинско жилище близо 1 година. Една вечер оставила малчуганите сами, заключила ги, а в апартамента избухнал пожар заради забравен включен котлон. 

Децата избягали на терасата и били спасени като по чудо от пожарникарите. След инцидента, от общината отвеждат децата в център за настаняване от семеен тип, а на майката дават предписание. 

"След няколко дни от Съвета ми казаха да изчистя и аз изчистих. И след това ми искаха ключа с думите, че ще дойде фирма и ще направят ремонт, но никой не дойде и след няколко дни ми връчиха заповедта за напускане", каза Яна Иванова.

Оттогава тя живее в изоставена къща. Всеки ден работи с психолози и социални работници, за да може да си върне децата. Посещава ги в центъра редовно, а те са силно привързани към майка си.

"През целия процес на работа се видя, че те бяха много разтревожени, притеснени, тъй като попадат на едно място, което за първи път срещат. И се наложи да работим в тази посока. Първо децата да бъдат малко по – спокойни, да работим от гледна точна на тяхното психосоциално състояние да се подобри", коментира психологът в ЦОП, работещ с децата, Мария Кьосева.

От общината твърдят, че правят всичко възможно да намерят работа на жената, но засега не успяват. 

"В града я познават, тя е просила дълги години и това би повлияло на работодатели да я вземат на работа", сподели психологът към сдружение "SOS детски селища" Иванина Анчева.

Вижте повече в репортажа на кореспондентна ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 1
Мишоци
преди 3 години
Е като е живяла в общинско жилище е много просто дава и се друго жилище Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Всеки има право на своя шанс,тази жена винаги съм я виждала сама с децата си,къде е бащата? Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Нека някой да й подаде ръка, просто да я вземе на работа Сигнализирай за неуместен коментар