Радев и Каракачанов в дебат за закупуването на oще F-16

Двамата коментираха и бъдещето на българската авиация

16.10.2020 | 19:16 Редактор: Ивет Арабова

Празникът на българската авиация стана повод да бъде продължен дебатът относно закупуването на още 8 изтребители F-16. Предложението за купуването на 16, а не на осем машини не е ново, но за него се заговори отново като възможна опция в кратки срокове след среща на представители на производителя с премиера Борисов преди няколко дни.

"Това е сложна технология и целият процес по нейното договаряне, приемане и отстояване се простира извън представите на този, който взима решения. Затова трябва да се слушат, да се уважават военните експертизи", категоричен бе държавният глава Румен Радев.

От производителя обясниха, че ако договорът за новите 8 бойни самолета се сключи до края на годината, те могат да дойдат с вече поръчаните през 2023 година. Според министъра на отбраната евентуална нова поръчка ще премине през същата процедура като предишната. Каракачанов обаче отказа да се ангажира със срокове кога може да започнат тези стъпки. 

Според началникa на военновъздушните сили - генерал-майор Димитър Петров, купуването на допълнителни 8 изтребителя би наложило промени в разчетите за инфраструктурата и пилотите. 

"Това са задачи, които не се решават с емоция, а с много разум, важен е крайният резултат", отбеляза ген.-майор Димитър Петров.

Навръх празника президент и министър коментираха и бъдещето на българската авиация. 

"Когато на военната авиация се гледа като на средство за лични политически интереси, когато се погазва военната експертиза, винаги ни излиза скъпо. Винаги води до прахосване на обществен ресурс, занижени способности, а понякога на загуба на човешки живот", коментира Радев.

"Авиацията в последните няколко години се изправя на крака. Не само заради сделката за изкупуване на F-19 и F-17, а и за това, че бяха отделени достатъчно средства през тези 3 години и половина за ремонт и поддръжка на съществуващите летателни платформи", посочи от своя страна министър Красимир Каракачанов.

Точно 108 години след първия боен полет на военната авиация държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили прие почетния караул по случай бойния празник на авиацията. Присъстващите на церемонията почетоха паметта на летците, загинали във военно и в мирно време.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК