Бум на хепатит А в луковитско село

За последните два месеца в Бежаново са регистрирани над 20  случая

15.10.2020 | 21:41 Редактор: Искра Ангелова
Бум на хепатит А в луковитско село

Епидемичен взрив на хепатит А е регистриран в луковитското село Бежаново. 

От общината в Луковит предприемат мерки за ограничаване на заразата, като се обмисля и затваряне на училището и детската градина в Бежаново.

За последните два месеца в Бежаново са регистрирани над 20  случая на заболели от хепатит,  съобщи д-р Сийка Иванова от Регионалната здравна инспекция в Ловеч.

"В началото, когато започнаха един след друг бяха възрастни хора над 55 г. През октомври, до момента от 10 случая има четирима ученици и едно дете от детската градина".

Директорът на РЗИ – Ловеч д-р Анета Винева  допълни, че в селото трябва да се предприемат по-сериозни мерки от страна и на община Луковит, съобщава БНР.

"По отношение ограничаване на някои масови събирания, нещо което до момента не се  случва и затова поисках съдействието на община Луковит".

Секретарят на общината Камелия Василева поясни какво се предприема в селото  за ограничаване на разпространението на заразата: "Ще се забрани всякакво събиране на групи, събирането в пенсионерските клубове и ще предприемем по-строги мерки".

Василева допълни, че ще се водят разговори с Регионалното управление на образованието за временно затваряне на училището и детската градина: "Може би за няколко дни  да се пусне заповед".

Д-р Иванова обаче отхвърли подобна мярка.

"Огнището не е в училището", подчерта тя.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК