Директор: Затворят ли училищата - грамотността ще бъде срутена

Учителите се изморяват да провеждат две форми на обучение, каза Диян Стаматов

14.10.2020 | 21:30 Редактор: Ралица Братанова

Отпускат се 14 млн. лв. за компютри за учители и ученици. Ще бъдат закупени 16 000 устройства. Министър Красимир Вълчев категорично поясни, че не се предвижда цялостно затваряне на училищата.

"Като възможност е добре. Най-разумният вариант е да бъдат целево предоставени за закупуване на лаптопи от самите учебни заведения, да стане по-бързо и да не се бавим излишно", коментира директорът на столичното 119-о училище Диян Стаматов в "Денят ON AIR".

Според него 16 000 изглежда много на пръв поглед, но на 100 училища не е.

"Ако се наложи да се затворят училищата в момента, това ще доведе до сериозен недостатък в подготовката по всички предмети на всички класове и грамотността ще бъде драматично срутена", категоричен бе Стаматов.

По думите му е по-трудно да се извършва обучение в присъствена и електронна форма, без да се прекъсва процесът.

"Въпреки че успяхме да осигурим на всички ученици онова, което желаят те, това изморява учителите, напряга ги и някои от тях не желаят да прилагат двете форми на обучение, защото това отнема много от силите и енергията им", допълни директорът пред Bulgaria ON AIR.

Стаматов е на мнение, че проблемът не е в заплатите, а в умората, която се натрупва.

"Основното, което правим в момента, е спазване на учебния план. Следваме няколко стъпки - дезинфекция, учене и наблягаме на превенцията", обясни още той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

4
4 rate up comment rate down comment 0
Николай
преди 6 месеца
Защо се канят в ТВ само едни и същи хора от сферата на образованието? Това е една от най-многобройните системи - стотици директори, хиляди учители. Добре е да се чуват представители на гилдията от различните региони. Сигнализирай за неуместен коментар
3
3 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 6 месеца
Класа на сина ми учат онлайн, има двама с Ковид Сигнализирай за неуместен коментар
2
5 rate up comment rate down comment 2
Смешно и жалко
преди 6 месеца
То и без дистанционното обучение грамотността им е на едно ниво ,олеле мале .КОГАТО ДАВАТ ЧАСТНИ УРОЦИ ПО МАЛКО ЛИ СЕ ИЗМОРЯВАТ УЧИТЕЛИТЕ. Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 0
1
преди 6 месеца
Този от Айтошкия трънак дашъл в София да дава акъл на професорите как да се учи !А той самия хвалеше дистанционното ! Да живеят частните уроци ! Сигнализирай за неуместен коментар