Гешев отчете 90% спад на ало измамите, кражбите - 22% по-малко

"Нашите баби и дядовци могат да живият без страх", заяви главният прокурор

14.10.2020 | 15:57 Редактор: Тодор Петров

Спад на телефонните измами с цели с 90,7% за първите 5 месеца спрямо миналата година.

"Това беше хроничен проблем и всички го възприемаха като нерешим, но той вече не съществува и вече нашите баби и дядовци могат да живият без страх, че последните им спестявания ще бъдат отнети от организирани престъпни групи", заяви главният прокурор Иван Гешев пред правната комисия в НС.

Обвинител номер едно беше категоричен, че общественото доверие е най-важно за прокуратурата. Според него безспорно са много успешни съвместните акции между прокуратурата и МВР за противодействие срещу битовата престъпност.

Освен депутатите, питания към главния прокурор имаше и гражданин с журналистическа акредитация от сайта "Неновините". Той носеше фалшиви банкноти, а охраната на Народното събрание го помоли да напусне залата. Мъжът обаче отказа. 

"Във всяко нещо има нещо хубаво. По-добре отколкото с пистолет. Надявам се, че обективната журналистика ще надделее, но беше забавно", коментира Гешев. 

Извън забавната за главния прокурор протестна акция, стана ясно, че след насилието на 2 септември са образувани 58 производства. Не се разбра обаче дали сред тях има такива срещу полицаи, упражнили неправомерно сила. 

"С 22% са намалели кражбите, грабежите - с 19%, кражбите на коли - с 13,4%. Само  в София се крадяха десетки коли, а в момента има дни, в които няма такъв случай или са няколко на месец. Сериозен е успехът, който е в резултат на работата и той е за най-уязвимите в обществото и това са възрастните", посочи Гешев.

Обвинител номер едно отчете още, че са иззеети доста сериозни количества наркотици, предлагани около училищата.

"Проверени са над 5000 училищни райони. Около учебни заведения са иззети в цялата страна над 674 кг марихуана, над 6 кг хероин и над 19 кг амфетамин в различни разфасовки", каза Гешев.

Главният прокурор подчерта, че другият проблем, пред който се е изправила прокуратурата, е шофиране след употреба на наркотици. От 16 000 катастрофи, 10 000 са с участието на дрогирани шофьори.

На полето на проверяваните от прокуратурата бил и премиерът Бойко Борисов по три сигнала - за аудиозаписите, снимките от спалнята му и къщата в Барселона, с която го свързват медийни публикации в Испания. 

Последната проверка обаче боксувала заради испанските власти. Докъде е стигнало разследването на президентските секретари, Гешев не уточни. Заяви, че няма информация и по казуса с апартамента на финансовия министър, тъй като ''не се е интересувал''.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК