fallback

Няма да се затварят градове, няма да се поставят КПП-та

Държавата поръчва 2500 флакона "Ремдесивир", обяви проф. Ангелов

14.10.2020 | 13:04 Автор: Юлия Христова

Контролни пунктове, блокирани градове, затворени театри, кина, ресторанти и молове. Засега този спомен остава в миналото, след като приемиерът Бойко Борисов забрани на министрите да затягат противоепидемичните мерки. 

Не възнамеряваме да затягаме мерки. Трябва да спазваме дисциплина, отговорност, носене на маски, ползване на дезинфектанти, лична хигиена. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на брифинга в Министерския съвет днес и допълни: "Ще проверяваме дали мерките се спазват. Няма да се затварят градове, няма да се поставят КПП-та".

Контролът по спазването на противоепидемичните мерки в дискотеките и в нощните клубове също ще бъде засилен.

Само вчера по столичните пазари са написани 31 акта на продавачи и купувачи, защото били без маски и не спазвали дистанция. На този фон здравните власти са подгтовени за бум на болните, твърди здравният министър.

Здравната система е готова с 9200 легла. 1200 от тях са интензивни, в случай, че има  нова вълна на епидемията от коронавирус у нас. Държавата е направила и поръчка от 2500 флакона от лекарството "Ремдесивир", на стойност 2,1 млн. лева, стана ясно от думите му. 

По отношение на наличността на препарата у нас - към 12 октомври, има 1779 флакона. 

 В началото на епидемията държавата похарчи над 600 000 долара за Хидроксихлорокин и Азитромицин. Лекарства, за които мненията са разнопосочни дали действат при лечението на коронавирусната инфекция.

14 000 000 днес бяха отпуснати от бюджета и за лаптопи на учениците. С тези пари ще се набавят персонални компютри за 12 000 ученици и 4 000 учители за електронно обучение. 

"Всички се надяваме ситуацията да не се влоши. Целта ни е максимум присъствено обучение до края на годината. Най-голямо усложнение очакваме в сезона на грипните вируси", допълни той. 

Освен лаптопите, закупени от държавата, други 80 хиляди ще бъдат набавени и с евросредства.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback