Оранжев код за поройни дъждове и силни ветрове в 6 области

Това са София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян

13.10.2020 | 07:20 Редактор: Георги Камарашев

Предупредителни кодове за опасни явления са обявени за цялата страна днес. Справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН показва, че за 6 области е в сила оранжев код. Това са София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян.

Там се очакват поройни дъждове и силни ветрове. За всички останали обявеният код е жълт.

Утрото ни посреща с температури от 8 до 13 градуса, а по морето до - 14-16. Това прогнозира синоптикът на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова.

Слабо ще се понижат температурите. Денят ще започне с превалявания над западните части от страната. Следобед ще бъде ветровито с валежи в Източна България. В централните райони ще прегърми. Вятърът ще бъде засилен от запад-югозапад със скорости до 60 км/ч. Максималните температури ще са от 20 до 24 градуса.

Над планините ще бъде ветровито със значителна облачност, с превалявания, по съществени над Рила. Вятърът по високите части, над 2200 м,  ще бъде силен от югозапад до 60 км/ч, в ниските части от юг - до 40 км/ч. Максимални температури на 2500 м височина - около 4-5 градуса, а на 1500 м - до 16.

В сряда ще бъде ветровито с разкъсани облаци над северните райони. В четвъртък ще се заоблачава и следобед ще завали над Западна България. В петък ще се установи дъждовно време и слабо ще захладнее. Причината за застудяването у нас и на Балканите е нов средиземноморски циклон. Валежи от сняг, очакваме над 2000 метра надморска височина. 

Гледайте цялата прогноза във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК