Moody's повиши дългосрочния рейтинг нa България

Оценката е заради очакването за запазване на фискалната стабилност

10.10.2020 | 09:47 Редактор: Ралица Братанова
Moody's повиши дългосрочния рейтинг нa България

Пандемията ще се отрази негативно на икономиката на България и бюджета на страната. Това прогнозират от международната рейтингова агенция Moody's. Очакванията са икономиката да се свие с 3 цяло и 5 на сто тази година, а бюджетният дефицит да достигне 3 на сто от брутния вътрешен продукт. 

Moody's повиши дългосрочния рейтинг на България в чуждестранна и местна валута на Baa1 със стабилна перспектива.

Оценката се дължи на очакването за запазване на фискалната стабилност, но допускането е за временно повишаване на дефицита и държавния дълг.

Това е първата оценка след присъединяването ни към валутния механизъм, предхождащ еврозоната и Банковия съюз.

Решението на кредитната агенция за повишаването на рейтинга отразява подобряването на институционалния капацитет и ефективността при разработване на политики, с което страната навлиза в последния етап преди членството в еврозоната.

Повишеният рейтинг отчита също така и намаления риск по отношение на дълга в чуждестранна валута, значителните фискални резерви и очакванията, че благоприятната динамика на бюджетните показатели и дълга в периода след шока от пандемията ще подкрепят силната фискална позиция, посочват от агенцията.

Стабилната перспектива пък показва очакванията на рейтинговата агенция, че фискалните показателите ще останат устойчиви дори и при развитие на неблагоприятен сценарий, над средната за страните с подобен рейтинг "Baa1".

Също така стабилната перспектива отчита и баланса между подобряването на икономическата и институционална среда в България и наличието на ключови предизвикателства пред рейтинга, свързани предимно с отрицателното въздействие на демографските процеси в страната върху потенциалния растеж в средносрочен хоризонт, както и необходимостта от продължаване на реформите в борбата с корупцията, независимостта на съдебната система и върховенството на закона.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК