Има ли България по-добри опции от АЕЦ "Белене" и "Балкански поток"?

Коментар на експертите проф. Атанас Тасев и проф. Георги Касчиев

09.10.2020 | 21:44 Редактор: Искра Ангелова

От САЩ заявиха, че разглеждат "Балкански поток" като продължение на "Турски поток". "За нас името не променя факта, че Русия използва енергията като източник на влияние", заяви помощник секретар в департамента по енергетика Франк Фанън.Но има ли България по-добри опции от АЕЦ "Белене" и "Балкански поток"?

"В дипломатическия ранг Франк Фанън е на доста ниско ниво, така че едва ли това, което каза, е 100 % мнението на държавния департамент. При нас е по-страшно, ако няма санкции, няма обявен санкционен пакет. Има стратегическо партньорство със САЩ, знаете, купихме F-16, ще купим още. Ще развием център за управление на морския регион във Варна. Имаме предварителен договор за закупуване около 500 млн. кубически метра газ", каза енергийният експерт проф. Атанас Тасев в "Денят ON AIR".

Той посочи, че много усилено се води процедура за сертифициране на ядрено гориво за нашите ядрени реактори, за които се коментираше, че в АЕЦ "Белене" са стари".

"Ние имаме доказателства, че са 3+. 60 години срок на експлоатация, 72 часа без захранване активната зона и трябва да има специален уловител на стопилката", допълни той и подчерта, че новите реактори са с цикъл 18 месеца, а не както досега 12. 

"Трябва да кажем няколко неща за "Балкански поток" - първо за срока. Той трябваше да бъде пуснат в действие 1 януари тази година, след това отиде на май, а след това за края на годината. Сега е за февруари, март догодина, но вероятно и той няма да бъде спазен. Това е пълен провал за управляващите. Второто нещо е цената за изграждане на газопровода. За разлика от други, ние строим с пари на данъкоплатците. Цената, доколкото се разбира, е достигнала до към 4 млрд. лв.", коментира другия енергиен експерт проф. Георги Касчиевав пред Bulgaria ON AIR.

Според него рискът е, че тези пари ще останат заровени в земята.

"Вероятността за санкции непрекъснато нараства. Това беше потвърдено през юли месец от държавния секретар Помпео. Предстои този месец САЩ да реши какви точно санкции ще приемат по силата на закона", добави Касчиевав.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Веселяка
преди 3 години
Време е Касчиев да спре да се клани на САЩ, а да започне да защитава българския интерес. Това че правителството на Борисов е най крадливото го разбраха и малките деца, не го признават само тези които вземат парченцата от прибраното. Сигнализирай за неуместен коментар