Три компании в сътрудничество по избора на инвеститор за АЕЦ "Белене"

Новината бе потвърдена от министъра на енергетиката Теменужка Петкова

18.06.2020 | 13:43 Редактор: Наталия Тотева

Френската компания "Фраматом" и американската "Дженерал Електрик" ще доставят оборудване за строежа на АЕЦ "Белене" на руската държавна компания "Росатом", ако спечелят проекта.

Трите компании са подписали меморандум за партньорство в процедурата по избор на стратегически инвеститор за строителството на централата. Новината бе потвърдена в парламента от министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

"Тези три световни лидери в областта на ядрената енергетика обединиха своите усилия - показва, че те вярват в този проект. Възможността за реализация на проекта става все по-осезаема в рамките на това, което днес се случи", заяви енергийният министър.

Според експерти най-вероятно ще се стигне до консорциум между трите фирми, но засега водещата компания в изграждането на бъдещата централа ще е "Росатом". След забавяне заради пандемията от коронавирус, сега се очаква кандидатите в проекта да подадат конкретни оферти. В решението на кабинета за строежа на централата изрично е записано, че България иска реализацията му на пазарен принцип - без държавни гаранции за инвестицията и без ангажимент за изкупуване на произведената електроенергия. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR) / Архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Гинка няма ли да участва?! Сигнализирай за неуместен коментар