Масови проверки на строителните обекти заради замърсяването на въздуха

Ще се следи за правилното превозване на товарите

09.10.2020 | 17:12 Редактор: Юлия Христова
Масови проверки на строителните обекти заради замърсяването на въздуха

Столичният инспекторат започва масови проверки за спазване на изискванията за чистотата на строителните обекти с цел намаляване на замърсяването на въздуха с фини прахови частици.

Проверките са съвместни с екипи на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, които ще следят за замърсяващи околната среда камиони.

Наред с битовото отопление и транспорта, сред основните замърсители на въздуха е строителството в столицата.

Затова общината предприема редовни проверки по строителните обекти, каза зам.-кметът по екологията Десислава Билева:

"Постоянен контрол и комплексни проверки на строителните обекти. След това ще продължим съответно и към кариерите. На прага на отоплителния сезон и те допринасят за запрашаването и калта, която излиза от строителните обекти. Тя се разнася".

Проверките на строителните обекти ще се извършват съвместно с Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация", чийто служители ще следят за правилното превозване на товарите, уточни директорът на Агенцията Бойко Рановски:

"Така трябва да се превозват товарите, че да не се разпиляват и да не замърсяват околната среда. Това е основното, което ще проверяваме. Другото е техническата изправност на превозните средства. Не може по пътищата да се движат технически неизправни превозни средства, защото те също замърсяват околната среда", пише БНР.

Заместник-кметът Десислава Билева допълни, че и през настоящия есенно-зимен сезон при превишаване на допустимото ниво на замърсяване с фини прахови частици ще се запази мярката при нужда да се въведе така нареченият - "зелен билет" за градския транспорт.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК