30 населени места в Шуменско са на воден режим

В някои села хората имат вода по няколко часа, а в други – през няколко дни

12.10.2020 | 14:19 Редактор: Георги Камарашев

30 населени места в шуменска област са на воден режим. В някои села хората имат вода по няколко часа, а в други – през няколко дни.

За голяма част от хората в по-малките населени места решението за водата вкъщи не идва от чешмите на ВиК, а от двора. Там, където липсва лукс като кладенец, хората ходят до крайпътни чешми. Налага се дори да откупуват превоз, ако нямат личен такъв. 

Засушаването влияе и на големите водоизточници като яз. Тича. Той втора година продължава да губи от обема си. 

Предлагано решение за проблема с безводието в района е съществуващата напоителна система "Дунав", която се базира на кладенци. Довършването ѝ ще отнеме поне 2 години. 

"Преди 40 години е построена и е стигнала до някъде, но не е стигнала до Шумен. Всички тръби по тази система ще бъдат сменени, евентуално да няма нови, стари тръби, ако има аварии по старите тръби. Всички помпени агрегати ще бъдат сменени", увери областният управител на Шумен проф. Стефан Желев.

В областният център Шумен няма воден режим, но от остарялата мрежа се губят големи количества вода. Все още се чака изборът на изпълнител на проекта за подмяна на довеждащия водопровод от яз. Тича.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК