Космически цени: Търговските вериги слагат 100% надценка на зеленчуците

Изкупната цена на картофите е 25 стотинки, продават ни ги за 70-90

07.10.2020 | 10:50 Редактор: Юлия Христова
Космически цени: Търговските вериги слагат 100% надценка на зеленчуците

Търговските вериги слагат 100% надценка на зеленчуците - затова потребителите плащат скъпо, докато изкупните цени от производителите са ниски. Това заяви Тодор Джиков, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите. В момента изкупната цена на картофите е 25-26 стотинки за килограм, а във веригите и пазарите цената върви от 70 до 90 стотинки за килограм.

По думите му пред "Труд" се очаква шок с цената на картофите в края на октомври. Причината е, че производителите от Полша, Германия, Франция, Белгия и Холандия имат огромни количества, които ще залеят пазара в Европа.

Освен новата реколта, в хладилните камери там все още има складирана стока от 2019 г., която стои непродадена, заради слабия туристически сезон, който сви консумацията на картофи в цяла Европа, обясни Джиков.

На ден консумацията на континента е 6500 тона на ден, а това лято тя е паднала до 2000 тона на ден. Всичката тази стока ще се изсипе у нас и ще натисне и цените в България, категоричен е председателят на асоциацията.

Тази стока ще влезе на ниски цени, защото производителите там получават огромни помощи. В Белгия например гласуваха 10 млн. евро помощ за картофопроизводителите, по-рано Холандия одобри 50 млн. евро компенсации.

В същото време родните производители получават до 13 000 лева на стопанство, независимо от размера му, което е едно нищо, каза Джиков. Така родните производители ще натрупат огромни загуби, защото за декар картофи инвестиционните разходи са 1000 лева. При 3500 кг среден добив, едно стопанство от 200 дка ще загуби около 120 000 лева, изчисли Тодор Джиков.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

3
0 rate up comment rate down comment 0
dragan.draganovv@gma
преди 6 месеца
Долни инсинуации! На полето край Белчин, продават картофите си по 12 лева за 10 килограма, което ще рече 1.20 лв за килограм, без разходи за транспорт, склад и наем на търговски площи. Винаги има разлика в изкупните цени на едро и в цените на дребно. В цената на всяка стока се калкулира не само себестойността на продукцията, но и разходите за доставянето и до клиента. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 1
Илиана
преди 6 месеца
Смятам българина изцяло да купува българска реколта, а не да се внасят нискокачествени продукти и респективно българина да "пълни гушите" на прекупвачите... Нашето родно производство е 100 пъти по-видококачественони вкусно. Плодовете ни и зеленчуците ни имат а ти аромат..... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 6 месеца
То и по пазарите са толкова Сигнализирай за неуместен коментар