Дипломат: Евроинституциите не могат да бъдат арбитър на живота ни

Това заяви в ефира на "Денят ON AIR" проф. Здравко Попов

06.10.2020 | 21:39 Редактор: Георги Камарашев

"Дебатът вчера беше очакван. Не би трябвало да има някакви фундаментални разминавания, свързани с България. Ние имахме някакво свръхочакване от страна на европейските институции да бъдат арбитър на нашия живот. Те не желаят да бъдат такива."

Това заяви в ефира на "Денят ON AIR" дипломатът проф. Здравко Попов във връзка с оценката на Европа по отношение на върховенството на закона в България.

"Принципите, свързани с върховенството на закона, би трябвало да бъдат малко по-категорични в опита да си подскажат, че трябва да се вземат някакви по-ясни и категорични решения. Тези неща са предмет на национално обсъждане", коментира експертът пред Bulgaria ON AIR.

Дипломатът изтъкна, че проблемите в България не са изолирани от динамиката на процесите в ЕС. 

"Вътрешните ни работи са част от вътрешните работи на ЕС. Напълно необходимо е да споделяш подобни проблеми на едно европейско равнище и да търси европейски виждания и решения. Ако бъдем реалисти, трябва да съзнаваме, че европейските институции са съставени от политически сили и партии. Има различни отношения между тях. Не може да се очакват някакви радикални решения. Ако има някакъв кошмар в ЕС, това е неговата постоянна грижа да се съобразяват. Това съобразяване с интересите на всички до голяма степен парализира начина, по който функционират институциите", подчерта проф. Попов.

По думите му не трябва да се преувеличава ролята на ЕС по отношение на вземането на радикални решения.

"ЕС е междуправителствен орган, той не е наднационален орган. Той е мястото, където се случват сделките между страните членки. Там няма как да очакваме Европейският съвет да взема категорични решения. Всеки опит да се вземат категорични решения означава нарушаване на нечии интереси", обясни проф. Попов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК