България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сиди: Докладът на ЕК безспорно е критичен и обективен

Това, което в момента се прави, не е нова Конституция, заяви депутатът от ВМРО

02.10.2020 | 10:11 Редактор: Ралица Братанова

На първо четене парламентът прие да се преименува празникът на 24 май. По предложение на "Обединени патриоти" депутатите записаха в Кодекса на труда празникът да бъде "Ден на българската писменост, просвета и култура"

Според депутата от ВМРО Александър Сиди,  е необходим дебат по темата, но само в нашето общество, а извън страната такъв е излишен.

"Исторически факт е, че делото на Кирил и Методий и техните ученици е началото на българската азбука и след това е разпространена в останалите части на света. Не виждам защо трябва да се отказваме от едно такова велико българско постижение", категоричен бе той  в ефира на "България сутрин".

Сиди определи доклада на ЕК за върховенството на закона в България като обективен и критичен.

"Докладът е критичен, безспорно. Това, което винаги е било на фокус, е че тези доклади се използват за политически цели", допълни той пред Bulgaria ON AIR

Депутатът коментира и създаването на временна комисия в парламента за обсъждане на промени в Конституцията.

"Това, което в момента се прави, не е нова Конституция. Това е проект за решение за свикване на Велико народно събрание. Такъв дебат винаги е нужен и полезен, особено сега в сянката на доклада, който казва, че трябва да има промени", заяви Сиди.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК