ООН предупреждава за нова световна пандемия

Повече от 130 млн. души ще бъдат подложени на глад до края на годината

06.10.2020 | 20:07 Редактор: Калина Донкова

Над 130 млн. души ще страдат от глад по света до края на 2020 година. Това предвижда доклад на Организация на обединените нации (ООН).

Милиони хора нямат достъп до здравословна храна, което задълбочава и проблема със затлъстяването. Гладът и наднорменото тегло могат да доведат до нова глобална пандемия, свързана с храната, посочват от организацията.

Пандемията от Ковид-19 лиши от доходи множество семейства, което ги принуди да закупуват по-некачествени хранителни продукти за сметка на по-ниската им цена.

Броят на хората с тегло над нормата е в пъти по-голям от този на гладните. Тази тенденция си личи най-вече в по-развитите страни. Затлъстяването често спомага за развитие на други състояния като диабет, сърдечно-съдови и онкологични заболявания.

От ООН изтъкват 10 000 смъртни случая от глад при деца заради коронавируса., а повече от 550 000 са подлагани всеки месец на недохранване. 

Очертава ли се нова хуманитарна криза и каква е причината за плашещите данни? Разговор по темата в предаването "Директно" с проф. Петранка Филева, заместник-председател на Дружеството за ООН в България и Екатерина Димитрова, член на Дружеството за ООН в България.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК