Нинова: Няма да подкрепим Истанбулската конвенция

В резолюцията има смущаващи текстове, твърдят от БСП

06.10.2020 | 16:16 Редактор: Юлия Христова
Нинова: Няма да подкрепим Истанбулската конвенция

Истанбулската конвенция няма да срещне нашата подкрепа под никаква форма - нито директна, нито завоалирана - в резолюция срещу корупцията", заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в позиция, разпространена от пресцентъра на партията.

От думите ѝ става ясно, че в основата на външната ни политика трябва да бъде националният интерес.

"България има интерес да се пребори с корупцията, да бъде държава, в която съществува свобода на словото, върховенство на закона и разделение на властите. В този смисъл - резолюцията за България, която ще гласува ЕП утре заслужава адмирации и подкрепа. Тя е вярна оценка за корумпираното управление на Борисов. Но в тази резолюция има смущаващи текстове, съдържащи упрек за партии и политици в парламента, които не подкрепят Истанбулската конвенция и препоръки България да намери начин да я ратифицира. БСП не подкрепя конвенцията и има сериозен принос тя да не бъде гласувана в българския парламент. Лично съм понесла много удари за тази позиция. Чула съм много упреци, че отхвърляйки я променям характера на партията от лява в консервативна. Уважавам различното мнение, както и нашите партньори в ПЕС", допълва тя.

Според Нинова парламентарната група на "червените" е внесла редица закони срещу насилието над жени, срещу езика на омразата към малцинствата.

"Ще предложа на нашите евродепутати, независимо че резолюцията е инициирана от Елена Йончева, да подкрепят текстовете, касаещи върховенство на закона, борба с корупцията и свобода, но до не подкрепят текстове за Истанбулската конвенция, като се съобразят с Конституцията на Република България и националния интерес на страната ни", посочва лидерът на БСП. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК