Полша иска оттегляне от Истанбулската конвенция заради "неприемливи твърдения"

Водещи членове на ЕП осъдиха позицията на Варшава

27.07.2020 | 23:07 Редактор: Ивет Арабова
Полша иска оттегляне от Истанбулската конвенция заради

Истанбулската конвенция съдържа определения от "идеологическо естество", които са неприемливи. Това заяви полският министър на правосъдието Збигнев Жобро. Затова той ще предложи на социалното министерство оттегляне от международния документ. Жобро е основател на национално-консервативната партия "Солидарна Полша", фракция на партията "Право и справедливост" на премиера Матеуш Моравецки.

Истанбулската конвенция е подписана през 2012 година от тогавашното полско правителство и е ратифицирана през 2015 г. Тя задължава подписалите я страни да криминализират всяко насилие срещу жени и момичета, както и домашното насилие като цяло. Държавите трябва и да се борят срещу дискриминацията спрямо жени. Няколко европейски страни, сред които България, Унгария и Словакия, така и не са ратифицирали Конвенцията. Конституционният съд на България дори постанови, че тя не съответства на Конституцията, предава "Дойче Веле".

"Голяма стъпка назад"

Генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич изрази тревога от изказването на Жобро. Излизането на Полша от Конвенцията би било "голяма стъпка назад, що се касае до защитата на жените от насилие в Европа". Ако има някакви недоразумения или неясноти относно споразумението, те могат да бъдат изчистени в конструктивен диалог, обясни тя.

Водещи членове на Европейския парламент също осъдиха тази позиция. Лидерът на групата на социалистите Ираче Гарсия Перес от Испания я определи като "срамно" решение. Според председателя на либералната фракция "Обнови Европа" - бившия румънски премиер Дачиан Чолош, реториката на Жобро е "жалка стъпка" от страна на член на правителството, за да "демонстрира своя консерватизъм". През ноември 2019  година Европейският парламент призова всички страни членки на ЕС да ратифицират Истанбулската конвенция.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК