Клас със случай на Ковид-19 отиде на училище, вместо да е под карантина

Според министъра на здравеопазването няма опасност от бум на заразата в училището

05.10.2020 | 19:08 Редактор: Юлия Христова

Деца, които трябва да са под карантина отидоха на училище. Случаят е от столичното 125-то училище, а причината - директорът не успял да се свърже с Регионалната здравна инспекция. Има ли ясни правила за действие в подобна ситуация - вижте.

Децата, диагностицирани с Ковид-19 в 125-то училище са две братчета. Те учат в първи и седми клас. Родителите им са ги оставили вкъщи веднага щом разбрали за положителните проби. Съучениците на първокласника с Ковид-19 обаче са провели учебните си занятия, без да са изследвани. Причината - директорката на училището не е успяла да се свърже с РЗИ , за да получи указания как се действа в ситуацията. 

Така децата от първи клас, които са били контактни със заразеното момче са изкарали един учебен ден заедно. Паралеката на седмокласниците, в която е установен другият случай на Ковид-19 не е провела занятия в клас, защото вече е имало заповед на РЗИ за преминаване към електронно обучение. Илиян Йосифов е дядо на дете от първи клас от същото училище. Разбира за случая на ковид-19 в класа на внука си от нашия екип.  
 
Според министъра на здравеопазването Костадин Ангелов няма опасност от бум на заразата в училището. 

От РЗИ изпратиха писмена позиция, в която се казва, че двете деца са се заразили от баща си, а двата класа са под двуседмична карантина, заедно с учителката на началния клас. От Инспекцията припомнят, че всички указания за реакция при коронавирус са подадени към училищата още в края на септември. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Клас, отделни деца, възрастни - всички ходят болни напред назад и следователно новите заразени са все повече! Сигнализирай за неуместен коментар