Проверяват дали салони за красота пускат музика без авторски права

Глобите за нарушението варират от 2 000 до 20 000 лева

05.10.2020 | 20:22 Редактор: Ивет Арабова

Солени глоби за салоните за красота, ако пускат музика без авторски права. От Министерството на културата започнаха масирана предупредителна кампания в обектите. Нина се занимава повече от 30 години с фризьорство. Има 2 салона за красота. Тя е избрала да плаща авторски права към организация за колективно уреждане на права. 

"От 2 години нашите салони плащат тези права, защото чисто от човешка гледна точка мисля, че е правилно. Защото слушаме хубава музика, имаме си любими радиа - български радиа, които предпочитаме, и си мисля, че е правилно да се плащат тези права", смята Нина Йорданова.

Глобите за авторски права са между 2 000 и 20 000 лева. Към момента има 2 организации за колективно уреждане на права за България. Други салони за красота обаче недоволстват, защото според тях музиката не е пряко свързана с обекта на тяхната дейност. 

"Факт, че озвучаването не един обект не е пряко свързан с дейността, но по смисъла на закона за авторското право имаме излъчване на продукт, защитен от закона за авторското право до неограничен брой лица", обясни адв. Андрей Желязков.

Уреждането на авторските права, според Нина, няма значителна финансова тежест върху бизнеса, за разлика от глобите. Експертите в областта предлагат и друга алтернативна организация, при която могат да се използват по-малък брой произведения.  

"Ти даваш един списък с около хиляда произведения. Плащаш си за тях на тази организация за независимо управление на права и нямаш право да излизаш извън обема на тези хиляда произведения и не можеш да озвучаваш своето заведение повече с други произведения", посочи адв. Желязков. 

Още през август от Министерството започнаха проверки и на бизнес обекти за авторските права на музиката, която пускат.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК