50% от българите искат да слушат родна музика, но радиата не я пускали

От "Музикаутор" предлагат въвеждане на квота в медиите

12.02.2020 | 19:55 Редактор: Ивет Арабова

Всеки втори българин иска да слуша българска музика, но радиата не я пускат, отчитат от  "Алфа Рисърч". Изследването беше направено по поръчка на "Музикаутор", откъдето настояха една трета от музиката в медиите да е българска. 

Радиото остава най-популярният източник за музика сред българите, като 70% от нас твърдят, че го ползват. За близо 40% от анкетираните той е основният им източник на музика. На второ място е телевизията, а на трето - телефонът.

"Почти всеки втори български гражданин над 15-годишна възраст, проявява интерес към музика на български език. Има възвръщане на интереса към български музикални продукти", обясни социологът от "Алфа Рисърч" Геновева Петрова.

От "Музикаутор" предлагат законодателни промени с цел насърчаване популяризирането на българската музика чрез въвеждането на квота в медиите.

"Тази квота ще стимулира артистите да правят и количествено и качествено по-добра музика, ще развие конкурентната среда, което може да бъде само и единствено позитивно", смята певицата Прея.

"За да се пеят тези песни 30-40 години или 50 вече, има някаква причина, някой ги е пускал, някой е правил "Мелодия на годината ", някой е произвеждал това, за да стигне до драгия зрител и слушател", коментира Васил Найденов.

рябва да акцентираме на нашето творчество, особено държавните медии, които са спонсорирани от държавния бюджет - да акцентират максимално върху българското творчество", каза Орлин Горанов.

Днес от "Музикаутор" внесоха в Народното събрание предложение за промени в Закона за радиото и телевизията, според които българска музика трябва да звучи в медиите между 6 и 22 ч., като поне един от авторите ѝ да е български гражданин и поне половината от българската музика да е с текст на български език. 

Вижте повече в репортажа на Благой Цицелков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК