Димитър Луджев: Един от големите дефекти на Конституцията е балансът на властите

Няма да се стигне до свикване на Велико народно събрание

05.10.2020 | 18:00 Редактор: Таня Харизанова

Няма да се стигне до свикване на Велико народно събрание, още повече, че това е абсолютно излишно в момента. Масово се коментира, че дебатите за нова Конституция са начин да се отложат нещата, да се потуши напрежението и да се стигне до избори.

Борисов и ГЕРБ говорят за рестарт на системата, време за промяна... На кое? На себе си... В същото време те ще извършат тази промяна, този рестарт. Това прилича на Барон Бюнхаузен, който се опитва със собствената си ръка да се измъкне от блатото.

Според мен сега няма експертен капацитет за нова Конституция. 7-то Велико народно събрание беше избрано, по решение на Кръглата маса, с цел изработването на Конституция, защото трябваше да бъде сменена системата. Има гигантска разлика от това, да смениш комунистическата система с една демократична, либерално-демократична система и да изработиш Конституция, която правно да гарантира тази система.

Много хора не знаят, но това беше първата демократична Конституция в Източна Европа във времето на нежните революции. Тя получи изключително висока оценка от Държавния департамент на САЩ, от западните правителства. Като цяло, тя се нуждае от някои поправки, но не от нова Конституция и Велико народно събрание. Едно обикновено народно събрание може да направи необходимите поправки, вкл. и за баланса на властите. Това е един от големите дефекти.

Цялото интервю с Димитър Луджев гледайте във видеото!