Започва ремонт на 12 км от платното за Бургас по АМ "Тракия"

Това е отсечката от 156-ия до 168-ия километър на пътя – от "Белозем" до "Оризово"

05.10.2020 | 10:33 Редактор: Ивет Арабова

От днес започва дългоочакваният ремонт на автомагистрала "Тракия". Първо ще се поправят 12 км от общо предвидените 52 .  Това е отсечката от 156-ия до 168-ия километър на пътя – от "Белозем" до "Оризово". Движението в посока Бургас ще бъде пренасочено в насрещното платно. 

Ремонтът се налага заради големи неравности по настилката, които изискват и ограничение на скоростта. От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщават, че пътуващите за Първомай могат да слязат от магистрала "Тракия" при Чирпан и да се върнат обратно към Плодовитово и Първомай по второкласния път. Предвижда се ремонтът на 12-те километра да приключи в края на октомври - началото на ноември.

"В АПИ има много сигнали заради състоянието на АМ "Тракия", ние спрямо възможностите сме предприемали всякакви действия, за да осигурим безопасно движение. Ние сме предприели всички мерки, които да доведат до еднакъв и устойчив ремонт", подчерта Даниел Иваничков от дирекция "Поддържане" към АПИ.

До ноември между 156-я и 168-я километър движението ще е двупосочно в платното към София при ограничение 70 км/ч. Отбивката към Плодовитово и Първомай ще бъде затворена, а трафикът ще се осъществява през Чирпан. Предвижда се ремонтът на участъка да приключи в началото на ноември. Ако времето позволи, след това строителните работи в посока Бургас ще продължат в 40-километровия участък от Оризово до Стара Загора. В момента там е в сила ограничение на скоростта от 90 километра в час, а шофьорите масово недоволстват, тъй като често биват глобявани. 

"Миналата седмица пътувах натам, аз го спазвам това ограничение, нямаше някой, които да не ме задмина, почти никой не го спазва. Сега то дали е адекватно или не аз, не мога да кажа, но е странно да сме похарчили няколко милиона, за един участък в същото време да ограничим скоростта на 90", смята Диана Русинова от Европейския център по транспортни политики.

Според Пътната агенция 3 милиарда и 500 милиона лева са са необходими, за да се ремонтират пътищата у нас. От Европейския център настояват да бъдат отпуснати 30 милиона лева следващата година за мерки за пътна безопасност. 89 милиона лева пък се очаква да струва ремонта на цялото платно на магистрала "Тракия" в посока Бургас.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК