Какъв риск крият ваксините срещу Ковид-19

"Необходими са 2-3 години, за да бъде оптимизирана", каза доц. Чорбанов

02.10.2020 | 21:45 Редактор: Искра Ангелова

Втора вълна на пандемията на коронавирус. Кога ще поевтинеят PCR тестовете и ваксината срещу Ковид-19 - ще бъде ли безплатна, безвредна и доброволна? 

"Самото очакване за ваксина не трябва да бъде нереалистично. Всяка една ваксина има трите основни компонента, които съдържа, за да достигне до хората. Първият е научният - самото разработване. След това хора и организации, които доказват, че тя работи и е безвредна. Третата е държавната и административната политика, дали тя ще бъде безплатна и задължителна", обясни ръководителят на департамент "Имунология" в БАН доц. Андрей Чорбанов  за "Денят ON AIR".

Той подчерта, че все пак въпросът с ваксините е много деликатен, защото има прототипи на пазара, но нито една не е в аптеката, само руската.

"Властите в Русия поемат риск, защото има цели компоненти в тестовете, които няма как да бъдат изминати за това кратко време. За краткото време те просто са проверили, че ваксината няма бързи странични реакции, които са в рамките на дни и седмици. И може би са доказали, че тя има не толкова ефективност, колкото въздействие върху имунната система. Дали тя е ефективна срещу вируса не може да се каже", допълни Чорбанов пред Bulgaria ON AIR.

Специалистът коментира, че този вид ваксини е съвсем нов тип и за тях няма световна практика.

"Необходими са година-две, за да бъде въведена и още две-три, за да бъде оптимизирана, но властите нямат време. Те са притиснати и са готови да обещаят всичко, за да се чувстват хората спокойни", коментира още той.

Според доц. Чорбанов конкуренцията е между фирмите производители и именно от тях идва натиска.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК