Кои са най-честите нарушения в детските кухни и столовете в училищата?

Инспектори следят и дали персоналът спазва противоепидемични мерки

02.10.2020 | 17:59 Редактор: Ивет Арабова

Нарушения в някои детски кухни и училищни столове е констатирала Агенцията по храните. Проверките започнаха на 15 септември. Целта е да се гарантира качеството и безопасността на храните, които децата консумират. При необходимост и по преценка на проверяващите инспектори ще бъдат вземани проби за лабораторно изпитване. Обобщените данни ще са готови в началото на следващата седмица.

"Една от задачата е да проверим готовността на тези обекти, втората задача са самите храни. Много подробно се проверяват какви храни влизат, техния произход и спазват ли се сроковете на годност. Третото направление няма как да не е свързано с Ковид-19", обясни д-р Любомир Кулински от БАБХ.

Заради пандемията инспектори следят и дали персоналът спазва противоепидемичните мерки. "Изключително много наблягаме на дезинфекциите, не само в кухните, а във всички сервизни помещения, особено в тоалетните", подчерта д-р Кулински.

Ковид-19 промени и начина на хранене на децата в столовете. В столичното 51-во училище храната се приготвя на място и дори е кухня-майка, която осигурява храна за няколко училища.  За момента откритите нарушенията от Агенцията по храните са най-често - констатиране на храна с неясен произход, а понякога част от персонала не е с редовно заверени здравни книжки.

"Нещата са в нормата, драстични разлики от годините назад не виждаме, освен това, че се работи в условията на пандемия", добави Кулински.

Заради пандемията част от училищата затвориха столовете и избраха кетъринг фирма за хранене на учениците. Агенцията по храните ще направи проверки и там. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Една от основните грешки, че продуктите които вземат не са с най-добро качество както трябва да бъде. Сигнализирай за неуместен коментар