Милен Керемедчиев: ЕС е вкаран в много сериозен капан

"Вкараният текст за върховенство на закона е много неясен", заяви той

01.10.2020 | 22:25 Редактор: Искра Ангелова

Среща на върха обсъжда - Навални, Беларус, Източното Средиземноморие и Нагорни Карабах. Какво ще решат евролидерите? 

"Скептичен съм, че ще се стигне до крайно решение, защото Европейският съюз е вкаран в много сериозен капан от гледна точка на това, че вече 9 месеца няма бюджет на ЕС - гласуван и одобрен. Вече девети месец няма отпуснати средства за справяне с пандемията от Ковид-19. Тези противоречия между пестеливата четворка, която вече се увеличава - Финландия се включва към държавите, които са по-скептично настроени, се задълбочава", каза бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев за "Денят ON AIR".

Според него вкараният текст за върховенството на закона е много неясен.

"Това може да означава обвинение за авторитаризъм, нарушения на човешките права. Меркел прави много интересни отстъпки, за да може да събере враждуващите фракции. Едната отстъпка е да вкара конкретика какво означава нарушаване на правата на ЕС, които да са основание за спиране на средствата. Ако определени средства биват похарчени с корупционен механизъм или влязат в неясна фирма", допълни Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

Бившият зам.-външен министър подчерта, че в момента Германия вкарва много повече прагматизъм и се опитва да бъде балансьор.

"Докладът всеки реши да го чете както иска. За мен беше доста конкретен. Има една притеснителна новина - това е изказването на Йоурова, че механизмът за сътрудничество и проверка няма да спре. Нещо, което ние очаквахме. България и Румъния вместо с нито един механизъм за контрол, както беше обявено - се оказва с 2. Този доклад е по-скоро критичен, отколкото насърчителен. Трябва да се съсредоточим върху критиките", коментира още Милен Керемедчиев.

Той коментира и неспиращия конфликт в Нагорни Карабах.

"Този спор е зароден от 1920 г., когато Сталин разпределя на Арменска и Азербайджанска есер. Тогава конфликтът започва да става горещ. Последният по-сериозен беше преди 4 години - 2016 г., когато имаше размяна на изстрели. Ситуацията сега е по-различна, защото имаме трети явен играч - това е Турция", категоричен е Керемедчиев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК