Ген. Попов: Още осем F-16? Отбраната трябва да е приоритет

"Биха могли да дойдат 2025-2026 г.", заяви депутатът от ГЕРБ

30.09.2020 | 21:13 Редактор: Тодор Петров

Необратима модернизация на армията. Искаме да закупим още 8 изтребители F-16 Block 70. Военният министър Красимир Каракачанов  коментира информацията, че от Министерството на отбраната са изпратили запитване за още осем F-16 до американската корпорация "Локхийд Мартин". 

"Проектът е гласуван за 16 самолета, първите 8 са при тези условия. Следващите 8 ще бъдат при различни условия, надявам се, че и при различни цени", заяви той.

"Не мога да намеря нещо учудващо в това, че ще придобием 16 изтребители. 2018 г. актуализирахме проекта за инвестиционния разход. Включително г-жа Нинова е гласувала. Парламентът е поставил задача на правителството и Министерството на отбраната да работи по този начин", каза депутатът от ГЕРБ ген. Константин Попов в предаването "Денят ON AIR"

Той подчерта, че провеждаме стратегически преглед на отбраната и трябва добре да си планираме ресурсите, да видим кога, какво и как може да придобием. 

"В следващия бюджет няма да има никакви ресурси за придобиване на нов тип самолет. Следващите 8 изтребители биха могли да дойдат 2025-2026 г.", разясни ген. Константин Попов.

И изтъкна, че Корнелия Нинова навреме се е включила с декларацията за изтребителите. Според него тя добре е свързала разходите за армията и ги е противопоставила на социалните такива.

"БСП поиска премиерът и министърът на отбраната да кажат "кога и на каква цена". Точно това пита и премиерът. Той може да докладва това на Народното събрание в края на ноември", каза още председателят на Комисията по отбрана.

Ген. Попов настоя пред Bulgaria ON AIR, че отбраната и сигурността трябва да бъдат приоритет за държавата.

"Не трябва да подценяваме важността на системата за отбрана. Икономическата нестабилност и криза неминуемо ще доведе до политически резултати. Доста години не давахме пари за отбрана. Когато се натрупат толкова години, няма как изведнъж да решиш проблема", посочи депутатът от ГЕРБ.

По думите му българският летец е добър и с висок боен дух, недоволен е когато не работи. Проблемът бил с техниците, защото там нещата били доста нови.

"Там има страхотни новости и философия на поддържане. Ще имаме хора, които ще могат да имат друго отношение към войната. Войната стана много различна - с други средства", коментира още ген. Попов.

И призна, че има известно забавяне в модернизацията на Военноморските сили и Сухопътните войски.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК