Oдобриха допълнителни 100 млн. лв. за закупуването на F-16

Парите са за инфраструктурата, за да могат да излитат и да кацат, каза Борисов

26.08.2020 | 15:15 Редактор: Юлия Христова
Oдобриха допълнителни 100 млн. лв. за закупуването на F-16

Правителството одобри допълнителни 100 млн. лв. по бюджета на Министерството на отбраната за 2020 г. във връзка със сделката за закупуване на самолетите F-16.

Парите са за изграждане на интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новия тип боен самолет, уточняват от правителствената информационна служба.

Средствата за изпълнение на проекта се осигуряват за сметка на предвидените средства по централния бюджет за 2020 г. 

"Тези 100 милиона са за инфраструктурата, за да могат те да излитат и да кацат“, каза премиерът Бойко Борисов по време на онлайн заседанието на кабинета.

Модернизацията на Въоръжените сили е ключов дългосрочен приоритет за България. Договорите за доставка на самолетите F-16 Block 70 са не само важна част от нея, но също осигуряват индустриално сътрудничество, което ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие на България и за конкурентоспособността на страната ни в тази сфера, написа Борисов във Facebook.

С друго решение на кабинета на Министерството на вътрешните работи (МВР) се отпускат допълнителни трансфери в размер на 36 млн. лв. Средствата са за финансово обезпечаване на сключени договори за изпълнение на дейности по европейски проекти и други международни програми и договори, за които се прилага режимът на сметките за средства от Европейския съюз.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК