България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: Борисов ще опита да изтъргува F-16 за визите, но няма да успее

Милен Керемедчиев и Ивета Чернева прогнозираха кои ще са ключовите моменти в срещата

25.11.2019 | 09:15 Редактор: Ивет Арабова

"Темата за визите е много важна за нас. Няма шанс в този момент визите да отпаднат, като виждаме отношението на Тръмп към визовия процес и неговата безкомпромисност. Може би Борисов ще опита да изтъргува самолетите F-16, които България купи от САЩ, за визите, но няма да успее", каза в студиото на "България сутрин" експертът в международните отношения Ивета Чернева.

С тезата се съгласи и бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

"Трябва да разделим източно- и западноевропейските членки на НАТО. Има голяма разлика между двата региона. Първото посещение на Тръмп, след като беше избран за президент, премина през Полша и чак след това посети Брюксел", каза още той.

Според Чернева премиерът ни трябва да отиде с много високо самочувствие в Белия дом заради високия ни брутен вътрешен продукт.

"Тръмп не иска да се конфронтира с Русия и Путин. Той изтегли и корабите от Черно море, за да няма такъв сблъсък. Акцентът на срещата им няма да бъде Путин или Русия", сподели тя.

По думите на Керемедчиев Сърбия остава единствен проводник на руските интереси на Балканите и остров на влияние на Русия.

"Повече ще се говори за енергетика. Това ще е и основният сблъсък между САЩ и Русия. Енергийната диверсификация ще бъде поставена като тема от съветниците на Тръмп на срещата", прогнозира Керемедчиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Чернева заяви, че Тръмп не се интересува от ядрена енергетика в България, защото тази тема е под нивото президент-премиер.

"Тръмп е бизнесмен - за него е основно каква ще бъде ползата от срещите му", заключи бившият зам.-министър.

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК