За какво ще си говорят Борисов и Тръмп?

Джеймс Пардю с критика за свободата на медиите у нас

23.11.2019 | 13:00 Редактор: Юлия Христова

Българо-американските отношения във военния и енергийния сектор ще бъдат обсъдени между премиера Бойко Борисов и американския президент Доналд Тръмп. Българският министър-председател заминава на официална визита във Вашингтон в понеделник.

За Белия Дом от изключително значение за българо-американските отношения е ангажиментът на София за увеличаване приноса към бюджета за отбрана. Това заяви официално високопоставено лице по повод визитата на премиера Бойко Борисов във Вашингтон. 

На телеконферентна връзка, за която съобщава БНР, американският представител е подчертал, че България е член на НАТО вече 15-та година и е време “да покаже по-голяма степен на лидерство като увеличи средствата за отбрана и като участва в различни мисии.” 

В понеделник американският президент се очаква да дискутира и руското влияние в България. 

Акцент в разговорите между Тръмп и Борисов ще бъдат и възможностите за участие на американски компании в енергийния сектор. По време на брифинга беше коментирана и широкоразпространената корупция в България. Именно корупцията беше посочена като пречка за икономическия и демократическия растеж. Стана ясно, че Тръмп ще наблегне и на тази тема.  

Само преди ден американския посланик у нас също спомена корупцията като основно предизвикателство пред българските власти. Херо Мустафа призна за американския интерес към енергийния сектор в България и съобщи, че Вашингтон ще изпрати у нас специалисти, които ще разгледат възможностите за равитие на ядрената енергетика, като посетят Белене и Козлодуй.

Броени дни преди срещата на Борисов с Тръмп  Джеймс Пардю, бивш посланик на САЩ в България, публикува в The Hill критична статия за положението в медийния сектор у нас. 

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК