Борисов за новите F-16: Необратима модернизация на армията

Премиерът се срещна с представители на американската компания "Локхийд Мартин"

29.09.2020 | 12:43 Редактор: Тодор Петров
Борисов за новите F-16: Необратима модернизация на армията

Придобиването на самолетите F-16 Block 70 не е само покупка, а израз на желанието на България за необратима модернизация на въоръжените ѝ сили с цел постигане на реална оперативна съвместимост с останалите държави членки на НАТО. 

Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов на среща с представители на американската компания "Локхийд Мартин", от която България закупи бойни самолети за нуждите на отбраната ни. В разговора участва също посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа.

Акцент на срещата е било дългосрочното сътрудничество, което се реализира благодарение на Програмата за индустриално партньорство между България и САЩ. Освен чисто военните измерения на подписаните договори, партньорството предвижда създаване на индустриален капацитет за поддръжка и развитие на придобитите способности в бъдеще.

"Поради това разглеждаме подписаното Рамковото споразумение с "Локхийд Мартин" като много полезен инструмент за реализацията на индустриалното сътрудничество по линия на F-16 Block 70, което ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие и за конкурентоспособността на страната ни в тази сфера", изтъква премиерът Борисов. 

Министър-председателят Бойко Борисов е отбелязал, че българското правителство осигури финансиране в размер на 300 милиона лева за подготовка на летищната инфраструктура за разполагане и поддържане на самолетите F-16 Block 70. Първите 100 милиона лева бяха отпуснати по бюджета на Министерството на отбраната още през август т.г., а планираната инфраструктура ще се ползва и от сега съществуващите бойни самолети във ВВС.

"Правителството планира развитието на стратегическото партньорство с "Локхийд Мартин" в дългосрочен план", казва още премиерът Борисов по време на срещата.

Снимка: Правителствена пресслужба

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК