Онлайн или присъствено: Започва академичната учебна година

Университетите заявиха готовност за преминаване към дистанционно обучение

30.09.2020 | 18:46 Редактор: Ивет Арабова

Извънредната епидемична обстановка официално се удължава до края на ноември. Това разпореди здравният министър с три нови заповеди за ковид-мерките. За изминалото денонощие е регистриран нов негативен рекорд на заразени с коронавирус. На този фон у нас стартира и академичната учебна година.

Над 11 300 студенти прекрачват прага на ТУ в София. Георги и Виктор са сред тях. От тази година, освен с химикалка и тетрадки, те ще трябва да бъдат и с маска в залата, съгласно противоепидемичните мерки. Въпреки че има дни, които прекарват по цял ден на лекции, това не ги притеснява. 

"Ние стоим по цял ден в моловете с маски, на работа, така че това е малък минус просто", смята Георги Иванов.

"Онлайн обучението е по-неефективно от присъственото, защото друго е да пипнеш пред дъската, както се казва, друго е пред компютъра, но не знам - ще видим", каза Виктор Млекаров.

"В залите се допускат до половината от капацитета им студенти, респективно и преподаватели. Всичко това наложи реорганизация на учебния процес, но за щастие, ние имаме достатъчно зали", обясни ректорът на ТУ-София проф. д-р инж. Иван Кралов.

Университети в цялата страна заявиха готовност за преминаване към онлайн обучение, в зависимост от епидемичната обстановка. В Софийския университет факултетите сами ще избират между присъствено, смесено или онлайн обучение. В ТУ вече са преминали частично на дистанционно обучение. Причината – около 10 чуждестранни студенти не са били допуснати да пътуват до България заради спрени самолетни полети. 

В Русенския университет онлайн формите са включени в процеса само като спомагателен способ. Разчита се и на отговорност от страна на студентите. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК