5% отлив на родните студенти в чужбина заради Ковид-19

Таксите ще скочат, а ВУЗ-овете обмислят начини за компенсации

28.09.2020 | 22:45 Редактор: Виктория Гетова
5% отлив на родните студенти в чужбина заради Ковид-19

Под 5% е отливът на българските кандидат-студенти за чужбина. Това отчита Николай Харизанов, мениджър висше образование в изложение "Световно образование".

Основната причина част от желаещите да не заминат са финансови притеснения относно плащането на таксите при настъпилата икономическа криза и несигурността как ще се развие пандемията.

"Очакванията бяха за отлив, но към края на лятото установихме, че много български младежи не се отказват от желанието си да учат в чужбина", каза Харизанов.

Тази година се очаква между 5 000 и 5 500 родни студенти да продължат висшето си образование извън България. Последният влак за Великобритания в условия на пост Brexit ще хванат около 1 200 кандидати.

"Brexit ефектът пребори страха от Ковид-19. Имаше 10% спад на кандидатит-студентите до януари, но той бе компенсиран от кандидатури", обясни консултантът от "Интеграл" Стефка Златева.

Тя изтъкна, че следващата година таксите за студенти извън ЕС ще скочат между 16 хил. и 35 хил. паунда, а за бъдещите медици и до 45 хил. паунда. Затова и някои вузове вече обмислят начини за компенсации, предава "Монитор".

Златева даде пример, че университетът в Есекс ще осигури стипендии от 5 000 лири за таксите за обучение и специални стипендии от 2 000 лири за българи, с което таксата за първата година ще налее със 7 000 лири. В Нидерландия пък България се изкачва до пето място по брой приети студенти. Тази година там ще учат 3 680 кандидати, докато миналата година са били приети 3 200. От изложение "Световно образование" отчитат и 27% на гимназистите, които са избрали за завършат средното си образование в чужбина.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК