Застрахователната грамотност у нас е на ниско ниво

Как повлия COVID-19 на застрахователния сектор?

29.09.2020 | 23:05 Редактор: Калина Донкова

Нивото на застрахователната грамотност у нас е ниско. Това сочи проучване на ''Асоциацията на българските застрахователи''.

Резултатите от тест на организацията показвват средно ниво на верните отговори от 53 %, като данните говорят за информационни дефицити по темата за застраховането.

Според изследването дори най-популярните термини в сектора са често непознати. Само 28 на сто посочват правилното значение на ,,застрахователна премия'', а именно, че това е цената на застраховката.

44 % от анкетираните отговарят правилно, че „застрахователна сума“ е максималната сума, която застрахователят може да изплати по застраховката.

Участниците в проучването масово не са запознати с всички възможности, които им предоставят животозастраховките.

Всеки пети не е наясно, че при претенция за обезщетение при дадено събитие, трябва да си сключил полица преди злополуката.

Анализът сочи още, че слабата информираност за застрахователната дейност поставя бариера пред ползването на застрахователни услуги и информирания избор при такива.

На какво се дължи ниското ниво на застрахователна култура в България и какво застраховаме най-често? Разговор по темата с Константин Велев, председател на Асоциацията на българските застрахователи и изпълнителен директор на ЗАД ''Армеец'' в предаването '''Директно'' по Bulgaria ON AIR.