Ще влязат ли в употреба вендинг машините за лекарства?

Хората са скептични за купуването на лекарства по този начин

28.09.2020 | 19:53 Редактор: Георги Камарашев

Държавата даде зелена светлина за поставянето на вендинг машини за лекарства. Целта на новия проект е вендинг машини с лекарства да предоставят възможност на хората в селищата без аптечна мрежа да имат достъп до лекарства. Хората са скептични за купуването на лекарства от вендинг машина. 

Според сега действащата наредба през вендинг машините не могат да се продават лекарства с рецепта.

"На първо място лекарствата по рецепта изискват среща на пациента с лекаря. Пациентът не може да получи медицинската услуга без да се срещне с лекаря. Трябва да му се постави диагноза и лекарят да определи за тази конкретна диагноза кое лечение е подходящо", заяви проф. Генка Петрова.

Идеята от тях да се купуват антибиотици е опасна и трябва да има контрол, категорична е проф. Петрова. 

"Аптеките въведоха множество контролни механизми и то всъщност законодателят ги въведе за аптеките и цялата система на лекарствено снабдяване. Това са всички тези верификационни кодове. Защо бяха въведени, за да има проследимост от производителя до крайния потребител, да се знае, че точното лекарство отива при правилния в определеното време", допълни тя.

В момента лекарствени препарати по лекарско предписание могат да се отпускат само в аптеки или да се доставят от личните лекари в малките населени места след специално разрешение.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК