Търсят спасение за общинската болница в Гоце Делчев

Лечебното заведение остана без анестезиолози

28.09.2020 | 12:57 Редактор: Виктория Гетова
Търсят спасение за общинската болница в Гоце Делчев

Спасителен вариант за общинската болница в Гоце Делчев обсъждат на работна среща здравният министър проф. Костадин Ангелов и управителят на лечебното заведение д-р Петър Фелибев.

Болницата, която изпадна в управленска криза от началото на годината, остана без анестезиолози. В същото време там са настанени най-много пациенти с усложнения от Ковид-19.

След кончината на единствения щатен анестезиолог д-р Милан Първанов, станал жертва на Ковид-19, заявление за напускане са подали още двама негови колеги, които работеха на половин щат в гоцеделчевската болница.

"Не ми е здравословен климатът там. Това не е моята болница, която оставих", смята д-р Мария Радойкова, която беше и управител на лечебното заведение до май месец миналата година.

Заради несъгласие с управленските политики на следващия директор на гоцеделчевската болница д-р Улевинов, 14 лекари, шест от които завеждащи отделения, хвърлиха през месец февруари оставки и се върнаха, когато с решение на ОбС за управител беше назначен рентгенологът д-р Петър Фелибев. Кризата обаче не е овладяна и се задълбочава, смята д-р Мария Радойкова.

"Колегите, с които съм работила много дълги години, които са в пенсионна възраст, според мен, до нова година може би ще напуснат", обяви още тя, цитирана от БНР.

Управителят на общинската болница в Гоце Делчев д-р Фелибев заяви, че ще коментира ситуацията след срещата със здравния министър. Ако не се намерят поне двама щатни анестезиолози, за да се покрие второто ниво на компетентност на Интензивното отделение, проблемът с клиничните пътеки ще е сериозен, предупреди д-р Радойкова.

"Ако не могат да се намерят необходимия брой специалисти на основен трудов договор, може би половината клинични пътеки, по които работи болницата, ще отпаднат", каза още тя.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК