Каракачанов: Интересът към военната служба се увеличава заради взетите мерки

Министърът на отбраната се надява до края на мандата военнослужещите да се увеличат с 20-25%

25.09.2020 | 20:52 Редактор: Виктория Гетова
Каракачанов: Интересът към военната служба се увеличава заради взетите мерки

"Само през първата половина на годината некомплектът в Българската армия е намалял с 400 души. За обявените конкурси за 1200 места са кандидатствали 2800 души. Съотношението между броя на кандидатите и вакантните места е средно 2,5. При Военноморските сили съотношението е 5 към едно, при Сухопътните войски – средно двама кандидатстват за място. В Съвместното командване на специалните операции всички обявени вакантни длъжности вече са попълнени". Тези данни обяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов в Добрич, където се проведе първото издание на кампанията "Бъди войник" за тази година, съобщават от Министерството на отбраната.

Министър Красимир Каракачанов подчерта, че по-високият интерес към военната служба е резултат от взетите мерки – увеличените заплати на военнослужещите, ремонта и модернизацията на техниката, подобряването на условията за живот и работа.

За разлика от предходни години, когато броят на войската намаляваше всеки месец, сега тенденцията е обърната.

"Надявам се до края на мандата поне с 20-25% да успеем да компенсираме некомплекта в армията“, каза още Каракачанов.

За старта на кампанията "Бъди войник" в Добрич заедно с министъра на отбраната бяха и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев, полковник Добромир Добрев, командир на военно формирование 34 200 - Шумен и началник на гарнизона в Шумен.

Стотици граждани разгледаха разположената на площад "Свобода" военна техника, оборудване и въоръжение. С авиационен поздрав над града прелетяха самолети "Спартан", "Пилатус" PC 9 и L- 39.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов присъства в Добрич на освещаване на плоча с имената на войниците и офицерите – добруджанци, загинали във Втората световна война.

Той благодари на цялата добричка общественост и местните власти, които години наред са събирали и издирвали имената на всички добруджанци, загинали във Втората световна война, които днес са изписани на паметната плоча.

"Тези мъже, и други като тях, воюваха и загиваха затова да бъде запазено нашето Отечество, непокътнато, след поредната голяма война", посочи Каракачанов.

В словото си той припомни накратко историческите събития около Първата и Втората световна война и специално съдбата на българите от Северна Добруджа и Южна Добруджа.

"За част от добруджанци 80-ата годишнина от връщането на Южна Добруджа е голям празник. Българите, живеещи в Южна Добруджа, се върнаха в Майката Родина, но българите от Северна Добруджа бяха изселени. За тях това не беше празник, но въпреки всичко една справедливост възтържествува - Южна Добруджа беше върната на България и днес е едно от най-прекрасните кътчета на нашата Родина", заяви Красимир Каракачанов.

Снимка: Снимка

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК