Каракачанов: Младите разбират, че воинската професия е добра перспектива

Ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски бе удостоен със званието "Доктор Хонорис кауза“

19.09.2020 | 17:17 Редактор: Ивет Арабова
Каракачанов: Младите разбират, че воинската професия е добра перспектива

"Няма просперираща държава в света, която няма боеспособна и силна армия“, това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов днес по време на тържествения ритуал по полагане на военна клетва от 66 курсанти във Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров“.

Те влязоха в курсантските редици на 14 август 2020 г. и преминаха базова военна подготовка, която включва физическа и строева подготовка, обща тактика и обучение по дисциплините "Огневи системи и теория на стрелбата“, "Основи на военното право и нормативната уредба на въоръжените сили“ и "Ядрена, химическа, биологична защита и екология“. Toва съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов подчерта, че младите хора започват да осъзнават, че воинската професия е добра перспектива. "Преди четири години, когато станах министър, випускът беше 18 човека, тази година е 66 и още двама медици ще допълнят строя. Това показва, че нещата вървят в положителна насока“, заяви Каракачанов пред журналисти.

Той бе категоричен, че след 25 години съкращения и липса на визия сред политиците, все повече хората разбират, че армията е един от най-важните стълбове на държавността. "Неокомплектоването започна малко по малко да се преодолява.  Разбира се не с тези размери и темпове, които на мен ми се иска, но тенденцията е положителна. Хората, които постъпват във военните училища и армията, са повече и това се дължи на отношението, което виждат“, допълни министърът на отбраната и припомни, че ВВМУ "Н. Й. Вапцаров“ е класирано сред най-добрите военноморски училища в света.

След полагането на клетвата от курсантите академичният съвет на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров“ удостои със званието "Доктор Хонорис кауза“ генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски. 

Снимка: Пресцентър на Министерството на отбраната

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК