Каракачанов с уникални и незабравими истории от казармата

Военният министър служи над 2 години в поделението Понор около Петрохан

06.05.2020 | 12:32 Редактор: Тодор Петров

В деня на храбростта насочваме внимание към военните. Срещаме ви с военния министър Красимир Каракачанов, който разказа за научените уроци в казармата и какво помни от войнишките шеги. 

"Спомени имаме много. Службата беше тежка, но за сметка на това продължителна. Повече от 2 години. От дистанцията на времето лошите спомени се забравят. Трудностите, лишенията, тези неща, които човек ги преживява бързо. Остават хубавите спомени", започна разказа си той. 

А хубавото и забавното идва още в първия ден в казармата. 

"Отиваме, току-що са ни раздали военните дрехи, облекли сме се и "старите кучета" на плаца пуснали един грамофон с плочи. И песента на Емил Димитров "Сбогом, Мария". Точно там, където започва "Сбогом, Мария, аз ще се върна след 700 дни", иглата на грамофона е вързана с конче и се повтаря 700 дни, 700 дни...", сподели Каракачанов.

2 години и 17 дни. Толкова прекарва в казармата действащият военен министър. Служи в поделението Понор около Петрохан. 18-годишният тогава Красимир е част от ракетни войски. Всеки един от тези 700 дни в казармата носи и своите уроци. 

"Още на първия ден се научих да си оправям леглото. Второ се научих да се грижа сам за себе си. Трето се научих, че в живота тези две години ти зависиш от хората и те зависят от теб. Приятелство, отговорност. Преодоляване на трудностите. Сега гледам младите, при първата трудност, която е много лесно преодолима се отчайват. Подкарват го на алкохол, на наркотици... Там нямаш избор трябва да се справиш", разказа Каракачанов.

Десетилетия по-късно той още си спомня за специфичната мотивация на военните. Мотивация – това е ключовата дума за успеха, вярва Каракачанов

"Това се стремя и аз като министър на отбраната да стимулирам - със заплащане, с модернизация на армията", заяви военният министър.

С дните в казармата военнослужещите стават приятели. Всичко се дели, или почти всичко. Вкусните пакети с храна често се опитват да бъдат скрити, а там изникват и другите забавни истории. 

"Много шеги сме си правили. Особено към тези, които си криеха колетите. Практика беше, когато на някого му дойдат на свиждане, той споделя храната с останалите. Имаше такива, които я криеха. Един такъв, който видяхме къде си крие храната, естествено я взехме, изядохме я и му напълнихме торбата с мръсни партенки", спомни си Каракачанов. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Хер Флик от ГЕСТАПО
преди 2 години
А във шуменското военно училище само доносници и натегачи бяха. Кой първи да стане член на БКП-то. Рядко имаше приятелства. Сигнализирай за неуместен коментар