Какво съдържат кренвиршите в действителност?

Снимки на съдържанието им под микроскоп предизвикаха нова полемика в социалните мрежи

25.09.2020 | 19:44 Редактор: Георги Камарашев

Снимки на съдържанието на кренвирши под микроскоп предизвикаха нова полемика в социалните мрежи.

Кокошката или яйцето, или какво се съдържа в кренвиршите са може би двата най-задавани въпроса, на които трудно може да се даде отговор. Въпреки че почти ежедневно се консумират тези месни продукти, темата какво съдържат те се разпали отново, след като през вчерашния ден бяха публикувани снимки на на страницата на МУ София. Опасно ли е да се ядат кренвирши и какво съдържат те?

За да отговорим на въпроса какво съдържат кренвиршите отиваме в близкия магазин със Сергей Иванов от "Активни потребители". Въпреки митовете и легендите за това какво се използва в производството им, няма закон, който да регламентира съставките конкретно. 

"Няма точно законодателство какво трябва да съдържа. Има технологични ограничения, или какви Е- номера не трябва да съдържат, или ако се влагат в какви количества са", обясни Иванов.

За да проверят какво има вътре, специалисти ги гледат под микроскоп. Резултатите са качени на Facebook страница, която се казва "Медицински университет совия патология". От пробите става ясно, че в кренвиршите има кости, кожа, хрущяли и растителни клетки. 

"Няма как в един колбас, какъвто и да е той, да се съдържат тестиси. Извинявайте, но прасетата в България от малки се кастрират. Никой не използва такова месо, защото то мирише. Защо тези хора не излязат с лицето си и да кажат как са взети пробите, как са изследвани. Има ли други проби, които да стоят и да се направи повторен анализ. Това са някакви измислици, които целят да компрометират продукта", заяви д-р Диляна Попова от Асоциацията на месопреработвателите. 

Тъй като след всяка от направените проби е написана и търговската марка, според Асоциацията на месопреработвателите, фирмите могат да потърсят правата си в съда.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


6
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
При изработката на кренвирши не е пострадало нито едно животно... Сигнализирай за неуместен коментар
5
5 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 3 години
В кренвиршите има всякакви гнусотии но не и месо... лично аз съм виждала как мелят цели кокошки чирва и още много животински гнусотии.Така е също с наденицата,пастета,салама и т.н. И аз вече не ям тези работи защото знам от какво се правят и много пъти съм намирала пруши и чирва в тях.Преоръчвам ви и вие да спрете да ги ядете Сигнализирай за неуместен коментар
4
9 rate up comment rate down comment 1
Кренвирш
преди 3 години
95% от кренвиршите съдържат емулсия, по друг начин казано свинска или пилешка кожа, а останалите 5% са оцветител и овкусител за месо, накратко консерванти. Сигнализирай за неуместен коментар
3
12 rate up comment rate down comment 2
Урко
преди 3 години
Кожи и много лед. Другото е прахоляци да абсорбират водата и да става структората. Сигнализирай за неуместен коментар
2
16 rate up comment rate down comment 5
Ники
преди 3 години
А дали трябва да говорим за кремвишите като за месни продукти?В тях има ли месо? Сигнализирай за неуместен коментар
1
28 rate up comment rate down comment 6
Gost
преди 3 години
Edno znaem sus sigurnost 4e v krenvir6ite ima vsi4ko drugo no ne i meso. Tova dori i ku4enca 4esto otkazvat da go iadut. Сигнализирай за неуместен коментар