МВР имало данни за готвен щурм в НС по време на Великите народни въстания

На 2 септември полицейските служители са действали тактически

24.09.2020 | 16:28 Редактор: Ивет Арабова

Полицията е имала информация за подготвено влизане в сградата на Народното събрание по време на протестите, обявени като въстание. Вътрешният министър отчете пред депутатите работата на полицията и оцени работата на служителите като перфектна. Усилията на служителите са били насочени към предотвратяване на безредици в държавната институция. В създалото се напрежение на 2 септември, участие са имали и политически лица. 

"На част от мероприятията заявяват участие и партии. Ако говорим за 2 септември, имаше мероприятие от политическа партия, друга в процедура на заличаване и започна напрежението от тях от сутринта до нощта на 2 септември", каза вътрешният министър Христо Терзийски.

"Ако знаехме кои са провокаторите, щяхме отдавна да сме действали. Тук нямаше никаква спонтанност, имаше подготовка. Това не беше първият ден на протест. От началото не оказваме влияние, не сме взимали страна на протестиращите и на управляващите", заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

На 2 септември полицейските служители са действали тактически, обявиха от МВР. Целта е била да се опази сигурността на мирно протестиращите.  На демонстрациите на 22 септември протестиращите влязоха в конфликт с полицията, тъй като бяха спрени да преминат през улицата към катедралния храм "Св. Александър Невски“. Целта им, по техните думи, е била да отбележат Деня на Независимостта. 

"Храмът не работеше, а към Паметника можеха да стигнат и от другаде. Това беше повод да намерят конфликт. Намерихме и складирана пиротехника", добави Ивайло Иванов.

Все още се води проверка на нетипичните знаци по униформи и оръжия, които бяха забелязани на протеста на 2 септември. При трите части на Националните протести в София са ранени над 100 полицаи, а четиримата служители, заснети да упражняват агресия на протеста на 10 юли под колоните на МС, са наказани.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК