Организации: Законопроектът за жестовия език не отговаря на нуждите ни

Той не включвал забележките на представителите на общността

24.09.2020 | 13:25 Редактор: Ралица Братанова

Законопроектът за жестов език, за който днес премиерът Бойко Борисов обяви, че ще бъде внесен, не отразява нуждите на глухата общност. Проектозаконът, който е бил обществено обсъждан между 6-ти септември и 7-ми септември не включва бележките на представителите на организациите на общността на глухите. За това съобщиха представители на общността.

Публикуваме позицията им без редакторска намеса:

"Днес, на Международния Ден на жестовите езици, българското правителство обявиха началото на преговори с Народното събрание с проектозакон за българския жестов език. Ние, глухите хора, бихме искали обаче да информираме обществеността, че тези текстове, които са предоставени на г-н премиера Boyko Borissov не са актуални и не отразяват напълно исканията на глухата общност.

Те са взаимствани от проект на закон за българския жестов език, който се публикува от Министерство на образованието и науката за обществено обсъждане от 6-ти август до 7-ми септември тази година. От страна на глухата общност и глухите лидери вече има официално предоставени подробни становища за нуждата от подобрения в този документ. Основното ни послание е, че проектозаконът в момента не е с достатъчно ясен фокус върху самия български жестов език и правото на неговите носители да го отстояват, развиват и предоставят. Недостатъчно е застъпено правото на глухите хора за активно участие в процесите на създаване на образование и услуги чрез български жестов език.

От страна на глухата общност и глухите лидери вече има официално предоставени подробни становища за нуждата от подобрения в този документ. Основното ни послание е, че проектозаконът в момента не е с достатъчно ясен фокус върху самия български жестов език и правото на неговите носители да го отстояват, развиват и предоставят. Недостатъчно е застъпено правото на глухите хора за активно участие в процесите на създаване на образование и услуги чрез български жестов език.

Посланието ни е, че този закон е иновация, чрез която ние показваме, че до този момент не е имало никакви реални услуги чрез българския жестов език, който беше доказан лингвистично като пълноценен език едва преди само 2 години. Целим чрез този закон да покажем, че поставяме основата на нещо, което не съществувало. Това, че има единици жестови преводачи по телевизията, не означава, че проблемът е решен. Нещата са много по-дълбоки. И това има отношение най-вече към заедността, взаимността, изслушването, диалога между глухи и чуващи. Умението за съвместна работа между глухи и чуващи хора се изгражда, ако има воля и желание. Само заедно може да се създават качествени и автентични ресурси и услуги чрез български жестов език в подкрепа на глухата общност в страната ни.

Факт е, че през последните две години има диалог между глухата общност и институциите благодарение на г-жа Деница Сачева. В нейно лице имаме истински посланик и тя е отличен пример за човек, който се интересува от темата ни и изслушва внимателно нас, глухите хора. Би било добре, обаче, повече представители на институциите да изслушват посланията ни. Защото точно в това има много смисъл за да живеем в по-добро, по-приемащо и по-емпатично общество. И това ще доведе до реалното приобщаване на глухите и до приемане на качествен закон за българския жестов език!

Г-н Борисов, призоваваме Ви да имате предвид, че проектозакона се внася от МОН, но реалният вносител е българската глуха общност чрез организациите на глухите хора в страната в партньорство с МОН. Нека да не забравяме, че българският жестов език е на глухите хора и ние ще го отстояваме това човешко право!"

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК