Проф. Близнашки: В следващия парламент ще се правят безпринципни коалиции

Румен Радев няма какво да предложи на нацията, пред него няма хоризонт

21.09.2020 | 17:30 Редактор: Таня Харизанова

Ще стигнем ли до нова конституция? Влакът тръгна, внесен беше законопроектът, събрани бяха подписите. Това каза в предаването „Опорни хора“ проф. Георги Близнашки, преподавател по конституционно право. Трудно ще се събере мнозинство от две трети, което да даде санкция за свикване на ВНС. Това е сложна задача, още повече, че управляващата партия се изкуши да създава нова конституция. Аз очаквах да внесат един законопроект с няколко пункта за промени, които предполагат свикване на ВНС. Това щеше да бъде по-рационалният подход, който би довел до успех, категоричен е проф. Близнашки.

Беше важно да се предприеме това начинание, защото по този начин всички останали се принуждават да сложат своите идеи и проекти на масата. Това беше добре премислен ход. Това ще бъде една голяма битка. Кулминацията ще бъде догодина.

Проектът на президента ще бъде за една авторитарна конституция, за концентриране на властта в ръцете на едно единствено лице, в случая на президента. Президентска република. Румен Радев няма какво да предложи на нацията, пред него няма хоризонт. Той действа отвъд своите правомощия. Президентът нарушава конституцията по един категоричен начин, каза проф. Георги Близнашки.

Дебатът за нова конституция ще се гледа в следващото народно събрание. Независимо каква конфигурация ще се получи - тя няма да бъде трайна и убедителна. Това ще бъде фрагментиран парламент и ще се правят безпринципни коалиции. Най-добрият начин за коалиция ще бъде на тема висша политика, т. е. държавното устройство на страната, допълни преподавателят по конституционно право.

По повод машинното гласуване, проф. Близначки заяви, че опозицията се хвана за това, но тези машини ще създадат огромни проблеми на електората на БСП. Тези хора въобще няма да могат да се оправят с машинното гласуване. Но БСП създаде една истерия.

Цялото интервю гледайте във видеото!