Родители застанаха едни срещу други заради маските в училищата

Децата трябва да са с предпазните средства само в коридорите

15.09.2020 | 18:51 Редактор: Ивет Арабова

Протестиращите са се събрали пред Министерство на образованието и науката, за да покажат, че са твърдо против задължителните маски в училище. Те се обявяват и против шлемовете. Недоволните смятат, че маските са опасни, защото на голяма част от тях съставът им е от полипропилен. Направиха и демонстрация с една маска, която не се запали, след като я поставиха за кратко в кофа. Те обаче не се позоваха на официални данни относно твърдението си за състава на маските. Според тях Ковид-19 не е толкова опасен вирус. 

Митко, Алекс и Марти прекрачват училищния праг за втора година. За разлика от миналата обаче сега те носят маски, като част от противоепидемичните мерки срещу Ковид-19. Така задължителното носене на маски в училищата накара родители да застанат един срещу друг. 

От едната страна стоят родители, които смятат, че маските може да доведат до психоза у децата. По отношение на здравето смятат, че дори може да им навредят, като се стигне до бактериална пневмония. 15 неправителствени организации внесоха петиция в Министерския съвет срещу носенето на маски в училище. Те искат среща с премиера Бойко Борисов. А ако исканията им не бъдат чути, се заканват, че ще поискат оставката на образователния министър Красимир Вълчев. 

От другата страна стоят родители, които смятат, че в момент на епидемия, маските са особено важни. От общността "Родители за безопасно образование" са внесли отворено писмо в МС. С него те искат спазването на мерките в училищата да бъде системно контролирано и нарушителите – ученици, учители и родители, да бъдат санкционирани строго според действащото законодателство. 

Учителят и експерт в образователната сфера Петър Велков заяви, че маските не пречат на усмивките на децата, защото им се налага да ги носят през много малка част от времето, а именно - само в училищните коридори.  "В България, за съжаление, много вярваме на конспиративни теории, на ненаучни, недоказани източници. Всички официални източници доказват, че маските оказват сериозно влияние за спирането на разпространението на вируса. Отделно, няма достоверни източници, че маските са вредни, няма достоверни източници, че не може човек да диша през тях", добави той.

В момента носене на маска или шлем от учениците в общите помещения е задължително. По класните стаи децата имат избор да са с маска или без. За учителите е задължително носенето на маска през цялото време. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Александра Иванова (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
"По класните стаи децата имат избор да са с маска или без."ЗАЩО НА НЕЗРЕЛИ И НЕПЪЛНОЛЕТНИ ДЕЦА Е ДАДЕНО ПРАВО НА ИЗБОР А НА УЧИТЕЛИТЕ И РОДИТЕЛИТЕ ТОВА ПРАВО Е ОТНЕТО И НА ВСИЧКИ ВЪЗРАСТНИ Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
ЗАЩО
преди 3 години
За учителите е задължително носенето на маска през цялото време. Сигнализирай за неуместен коментар