Няма планирано затваряне на училища след октомври

Президентът Радев заяви, че необходима стратегия за развитие на образованието

15.09.2020 | 13:41 Редактор: Искра Ангелова

Няма да има планирано затваряне на училища след октомври. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев, който откри учебната година в град Никлоаево. 

Президентът Румен Радев пътува до Кюстендилско, за да присъства на първия учебен ден на тримата първокласници в село Трекляно. А премиерът Бойко Борисов поздрави учениците в социалните мрежи и съобщи, че се очаква вдигане на учителските заплати.

"Преди всичко - здрава и успешна година, децата да открият интереса към ученето, да станат знаещи и можещи хора", заяви Красимир Вълчев.

Изборът къде министърът да открие учебната година не бил случаен. 

"За да покажа отношение към този вид училища, в които имаме концентрация на деца от уязвими групи, в общия случай с родители с по-ниско образование. Тези училища се справят най- трудно, предизвикателствата са най- големи. Невинаги срещат подкрепа от родителите", каза още просветният министър.

Президентът Румен Радев посети село Трекляно, за да открие учебната година там. Първокласниците в училището в кюстендилското село днес са само трима. Отново конкретното място е избрано с послание.

"Избрах това място за откриване на първия учебен ден, защото това, което се е случило тук, е много показателно. Всички 19 населени места в най-малката община в България са имали собствени училища и с течение на годините всички тези училища са закрити и е останало единствено училището в общинския център", подчерта държавният глава.

Президентът заяви, че необходима стратегия за развитие на образованието. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК