Правната комисия не подкрепи новите правила за избор на ВНС

На следващите избори ще гласуваме и с хартиена бюлетина

15.09.2020 | 18:05 Редактор: Виктория Гетова

Без смесена система за избор на депутати за Велико народно събрание. Това решиха депутатите от правната комисия при второто четене на промените в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ.

Въпреки заявката на депутатите миналата година, че следващите парламентарни избори ще се проведат само с машини, на следващите избори ще гласуваме и с хартиена бюлетина. Обратът в решението не се хареса на част от опозицията.

"Този закон имаше за цел да направи необратимо машинното гласуване. Вместо това той връща назад и внася объркване", посочи депутатът от левицата Крум Зарков.

Друга част от опозицията обаче е на мнение, че не всички хора ще могат да гласуват с машини.

"Многократно сме обяснявали, че има различни видове машини за гласуване. Никога не сме се съгласявали на тази с копченцата или с тъч скрийна", коментира Йордан Цонев от БСП.  

Отговорност за осигуряването на машините за вота пък ще бъде на ЦИК - предложение, което накара бившият ръководител на комисията Стефка Стоева да подаде оставка.

От ЦИК са категорични, че нямат яснота дали машините трябва да бъдат наемани, или купени, затова те настояха това да бъде грижа на изпълнителната власт.

"Няма как на Министерския съвет да се възложи нещо, което е коренно различно от досега действащия закон", обяви депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

Отхвърлени бяха всички текстове, засягащи начина на сформиране на Велико народно събрание, предложени от ГЕРБ. Срещу идеята депутатите да бъдат избирани по смесена система както пропорционално, така и мажоритарно, застанаха всички парламентарни групи, без управляващата партия.  

"Цялата тема за Велико народно събрание е един безотговорен, политически финт от страна на ГЕРБ. Проблемите, които имаме могат да бъдат решени с качествено обикновено Народно събрание и предсрочни избори", смята Крум Зарков от БСП.

Според управляващата партия мажоритарният избор е важен за хората.

"Това е предложение, което беше изразено и по отношение на референдума за мажоритарни избори, и основно върху това сме съсредоточени – повече представителност, повече гражданско общество", каза Ани Александрова от ГЕРБ.

Промените на ГЕРБ за Велико народно събрание не са окончателно отхвърлени. Тяхното обсъждане на второ четене предстои и в пленарната зала.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК